OVERZICHT VAN DE NAJAARS FEESTEN

Hoofdstuk 4

OVERZICHT VAN DE NAJAARSFEESTEN 

De periode van de najaarsfeesten begint met een 40-dagentijd, in het Hebreeuws Tesjoeva genoemd, wat "bekeren of terugkeren" betekent. Deze 40-dagentijd begint in de zesde maand van de religieuze kalender, de maand Elul, en eindigt op de tiende dag van de zevende maand, dat is Yom Kippur, de dag van Verzoening. Elke ochtend in de synagoge na het ochtendgebed, wordt op de Sjofar geblazen (behalve op sabbatten en de dag voorafgaand aan Rosh Hasjana, het Bazuinenfeest). Psalm (Tehillim) 27 wordt elke dag gelezen. Rosh HaShanah is de dertigste dag in deze 40-dagentijd van Tesjoeva of berouw. De Bijbelse naam voor Rosh HaShanah is Jom Teruah, wat "de dag van de wekkende stoot" betekent. Niet-Joden noemen dit het feest van Trompetten. Het wordt gevierd in de zevende maand (Tisjri) en op de eerste dag van de maand (Leviticus [Vayikra] 23:23-24). God gaf ons deze dag om ons te leren over de opstanding van de doden, de kroning van de Messias, de bruiloft van de Messias, en nog veel meer. Deze dag is zowel het joodse Nieuwjaar als het begin van een periode van zelfonderzoek bekend als de Hoge Heilige Dagen, die op Yom Kippur afgesloten wordt. Daarom worden de laatste 10 dagen van de 40-dagentijd van Tesjoeva, beginnend op 1 Elul, ook wel de Hoge Heilige Dagen genoemd.

De eerste en tweede dag van de 10 Hoge Heilige Dagen (1-10 Tisjri) worden samen als één dag beschouwd (Nehemia 7:73 "En de priesters, en de Levieten, en de poortiers , en de zangers, en sommigen van het volk , en de Nethinim, en gans Israel, woonden in hun steden. (-) Als nu de zevende maand aankwam, en de kinderen Israels in hun steden waren,"; 8:1-2 "-) Zo verzamelde zich al het volk als een enig man op de straat voor de Waterpoort; en zij zeiden tot Ezra, den schriftgeleerde, dat hij het boek der wet van Mozes zou halen, die de HEERE Israel geboden had. 2 (-) En Ezra, de priester, bracht de wet voor de gemeente, beiden mannen en vrouwen, en allen, die verstandig waren om te horen, op den eersten dag der zevende maand",13 "(-) En des anderen daags verzamelden zich de hoofden der vaderen van het ganse volk , de priesters en de Levieten, tot Ezra, den schriftgeleerde, en dat, om verstand te bekomen in de woorden der wet. "). De zeven-dagentijd van 3 tot 9 Tisjri heet de Dagen van Vrees of de Ontzagwekkende Dagen (Yamim Nora'im). God gaf deze speciale dagen op Zijn kalender om ons te leren over de toekomstige periode van verdrukking op aarde (Chevlai shel Mashiach). Deze zeven dagen zullen met de zeven jaar van de verdrukking overeenkomen, in het Hebreeuws bekend als de "weeën van de Messias" (Chevlai shel Mashiach).

Yom Kippur (Grote Verzoendag) wordt gevierd op de tiende dag van de zevende maand (Leviticus [Vayikra] 23:26-32). Omdat Rosh HaShanah ons over de opstanding van de doden, de kroning van de Messias en de bruiloft van de Messias leert, en de dagen van Vrees ons over de grote verdrukking (Chevlai shel Mashiach) leren, leert Yom Kippur ons over de letterlijke wederkomst van Messias Yeshua wanneer Hij Zijn voet op de Olijfberg zal neerzetten (Zacharia 14:4 "En Zijn voeten zullen te dien dage staan op den Olijfberg, die voor Jeruzalem ligt, tegen het oosten; en de Olijfberg zal in tweeen gespleten worden naar het oosten, en naar het westen, zodat er een zeer grote vallei zal zijn; en de ene helft des bergs zal wijken naar het noorden, en de helft deszelven naar het zuiden. ").

Het Loofhuttenfeest (Sukkot) wordt van de vijftiende tot de eenentwintigste dag van de zevende maand Tisjri gevierd. Dit feest leert ons de vreugde van het Messiaanse Koninkrijk, in het Hebreeuws bekend als de Athid Lavo of bij niet-Joden als het Millennium. Dit kan worden gevonden in Leviticus (Vayikra) 23:33-44. De dag na de eenentwintigste dag van Tisjri, de laatste dag van Sukkot, is een speciale dag; Shemini Atzeret genaamd. Die is bekend als de achtste dag (Leviticus [Vayikra] 23:36) en is de tweeëntwintigste dag van Tisjri.

Een tweede feest, Simchat Tora genoemd, wordt in combinatie met Shemini Atzeret gevierd. Simchat betekent "vreugde" in het Hebreeuws, Simchat Thora betekent dus "vreugde in de Tora". In oude tijden werd dit feest op de tweeëntwintigste Tisjri gevierd, dezelfde dag als Shemini Atzeret. Vandaag wordt het op de drieëntwintigste Tisjri gevierd. Het vieren van Shemini Atzeret en Simchat Tora overspant een periode van 48 uur, maar wordt als "een lange dag" aangeduid. Het is slechts een van de twee gevallen in het Bijbelse jaar dat er een periode van 48 uur als een lange dag bekend staat. De andere is Rosh Hasjana, die de eerste en tweede dag van Tisjri duurt. Shemini Atzeret en Simchat Tora werden door God gegeven om ons te leren hoe de dingen na de Messiaanse tijd of het Millennium zullen verlopen, wanneer de wereld de eeuwigheid zal binnengaan.


© 2016 Worlds Collide. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin