EEN OVERZICHT VAN DE FEESTEN
Hoofdstuk 2
DE FEESTEN BEGRIJPEN
Zoals in hoofdstuk 1 vermeld, zijn de feesten blauwdrukken waarmee God zijn totale plan van verlossing openbaarde voor zowel de mens als de aarde na de zondeval van de mens in de Hof van Eden (Gan Eden), alsook de rol die de Messias (Yeshua) in die verlossing zou spelen. De feesten zijn verdeeld in twee grote delen, afhankelijk van of ze in de lente dan wel in de herfst vallen. De lente feesten onderwijzen over de eerste komst van de Messias Yeshua (Jezus) en de herfst feesten onderwijzen over de tweede komst van de Messias Yeshua. In Hosea (Hoshea) 6:3 staat geschreven: "... Zijn vertrek is bereid als de dageraad, en Hij zal tot ons komen als de regen, als de laatste en voorafgaande regen tot de aarde." De " laatste en voorafgaande regen" in deze passage wordt algemeen geïnterpreteerd en begrepen als de komst van de Heilige Geest (Ruach HaKodesh). Dit is inderdaad een geldige interpretatie en toepassing; maar de laatste en voorafgaande regen verwijst ook naar de eerste en de tweede komst van de Messias (Yeshua).
God plaatste de feesten in een agrarische context. God gaf ons het natuurlijk om het geestelijke te begrijpen (1 Korintiërs 15:46-47). Door het jaar heen regent het in Israël voornamelijk in twee seizoenen - in de lente en in de herfst. Als we Joël (Yoel) 2:23 naast Hosea (Hoshea) 6:3 leggen, zien we dat de voorafgaande regen met het Hebreeuwse woord moreh aangegeven is wat "leraar" betekent en het woord matig in Joël 2:23, is de Hebreeuwse woord tzedakah, wat "gerechtigheid" betekent.
Hosea 6:3 "Dan zullen wij kennen, wij zullen vervolgen , om den HEERE te kennen; Zijn uitgang is bereid als de dageraad; en Hij zal tot ons komen als een regen, als de spade regen en vroege regen des lands."
Joël 2:23 "Wees blij dan, gij kinderen van Sion, en verheug je in de Here, uw God, want Hij heeft u de voorafgaande regen (moreh - leraar) matig (tzedakah - gerechtigheid) gegeven, en hij zal voor u naar beneden doen komen de regen, de voorafgaande regen(moreh), en de laatste regen in de eerste (maand). "
De leraar van gerechtigheid was een term voor de Messias. Yeshua (Jezus) was de leraar van gerechtigheid door God gezonden, zoals in Johannes (Yochanan) 3:2 "Deze kwam des nachts tot Jezus , en zeide tot Hem: Rabbi, wij weten, dat Gij zijt een Leraar van God gekomen; want niemand kan deze tekenen doen, die Gij doet, zo God met hem niet is" te zien is. Yeshua was door God naar de aarde gezonden om ons trouw(hartig) gerechtigheid te onderwijzen, net zoals God ons trouw de regen stuurt (Jesaja [Yeshayahu] 55:10-11 "Want gelijk de regen en de sneeuw van den hemel nederdaalt, en derwaarts niet wederkeert; maar doorvochtigt de aarde, en maakt, dat zij voortbrenge en uitspruite, en zaad geve den zaaier , en brood den eter; 11 Alzo zal Mijn woord, dat uit Mijn mond uitgaat, ook zijn, het zal niet ledig tot Mij wederkeren; maar het zal doen, hetgeen Mij behaagt, en het zal voorspoedig zijn in hetgeen, waartoe Ik het zende. "). De oogst (gelovigen in de Messias) is het product dat de regen (de Messias) oplevert.
In Leviticus 23:2 staat geschreven, "...... de feesten van de Heer, die gij als heilige samenkomsten zult uitroepen...." De Hebreeuwse term als uitroeping vertaald in Leviticus (Vayikra) 23:2,4 is miqra, wat "een repetitie" betekent. Hieruit kunnen we zien dat God de feesten als jaarlijkse "repetities" gaf van de toekomstige gebeurtenissen in de verlossing. Omdat God de "repetities" gaf om ons te leren over de belangrijkste gebeurtenissen in de verlossing, dan is het nodig dat we begrijpen wat God ons door deze repetities aan het leren was als we de belangrijkste gebeurtenissen in de verlossing willen begrijpen. Het doel van dit boek is te laten zien hoe de "repetities" ons leren over de werkelijke gebeurtenissen in de verlossing en de rol van de Messias (Yeshua) in deze gebeurtenissen.
In Deuteronomium (Devarim) 16:16," Driemaal in het jaar zal alles, wat mannelijk onder u is, voor het aangezicht des HEEREN , uws Gods, verschijnen, in de plaats, die Hij verkiezen zal: op het feest der ongezuurde broden, en op het feest der weken, en op het feest der loofhutten; maar het zal niet ledig voor het aangezicht des HEEREN verschijnen:" gaf God het volk opdracht drie keer per jaar naar Jeruzalem (Yerushalayim) te komen om de feesten te vieren. Toen ze kwamen, vierden ze door God gegeven ceremonies die zowel in de tempel (Beit HaMikdash) als in huis werden verricht. Deze ceremonies waren tweeledig van aard. Ze keken vooruit en ze keken achterom. Veel van deze ceremonies en de specifieke instructies betreffende wat tijdens deze feesten werd gedaan en hoe ze werden gedaan kan in de Misjna worden gevonden, de mondelinge leer van het jodendom, in de sectie Mo'ed. De Misjna is in zes onderdelen verdeeld. Elk onderdeel is onderverdeeld in traktaten, of verschillende secties van elk onderdeel. Het onderdeel dat Mo'ed heet, spreekt van de feesten. Mo'ed, dat zoals we reeds eerder zagen "een vastgestelde tijd" betekent, heeft twee betekenissen.
Ten eerste, in Deuteronomium (Devarim) 16:16, hebben de joodse mensen een afspraak om op een bepaalde plaats (Jeruzalem) te zijn op een bepaalde tijd (de tijd van de drie grote pelgrimsfeesten).
Ten tweede, God heeft een afspraak om bepaalde gebeurtenissen in de verlossing op deze tijd uit te voeren. Er zijn vier belangrijke aspecten te onthouden bij de behandeling van elk van de zeven grote feesten van de Heer:
- Alle feesten zijn, terzelfdertijd, zowel historische als profetische.
- Alle feesten leren over de Messias (Yeshua), of Jezus.
- Alle feesten hebben iets met de landbouw.
- Alle feesten leren over uw persoonlijke relatie met God en hoe u met Hem behoort te wandelen (halacha) naarmate u groeit in de kennis van Hem, vanaf een baby gelovige tot een volwassen gelovige.
Het is belangrijk te onthouden dat de feesten als geheel het volledige plan van God onderwijzen en onthullen; maar elk feest richt zich op een bepaald thema in het plan van God.